Każda
arabska Księżniczka ją zna. Chociaż niekoniecznie ściśle
związana jest z Turcją, na pewno jest tu bardzo popularna. Ciasto
jest podobne do francuskiego, a w środku znajdują się orzechy,
najczęściej włoskie. Przedstawiam przepis od rodowitej Kurdyjski,
która od wielu lat mieszka w moim mieście, ale nie zapomniała
wschodniej tradycji.
Duża
miska,w której wygodnie będzie dłonią rozrabiać ciasto
3
jajka
1
łyżeczka octu
1
szklanka mleka 3%
1
szklanka oleju słonecznikowego
1
proszek do pieczenia
Mąką
typ 650 (ok. 500g)
Wszystkie
składniki oprócz mąki wrzucamy do miski, zaczynamy je mieszać i
dosypywać mąkę tak żeby miękkość ciasta była jak dolny
koniuszek ucha.
Gładkie
ciasto zostawiamy na 20 min w temp. pokojowej.
W
międzyczasie zgniatamy (ale nie za drobno) 300g orzechów
włoskich.
Ciasto
dzielimy na 2 porcje [bo to przepis na 2 duże brytfanki] i z jednej
robimy 36 kuleczek (mniej więcej wielkości połączenia kciuka z
palcem wskazującym). Nasza baklava będzie miała 3 warstwy
składające się z 12 kuleczek. Kuleczki rozwałkowujemy (żeby nie
przywierały posypujemy stolnicę mąką) na okrągłe cienkie
placuszki, posypujemy je skrobią ziemniaczaną i
układamy w stosik. Stosik rozwałkowujemy tak, żeby warstwy
się połączyły i swoją powierzchnią zajęły całą
brytfankę.
Blaszkę
polewamy olejem i wykładamy pierwszą warstwę, którą posypujemy
zgniecionymi orzechami. Robimy kolejne 2 warstwy (ostatnia bez posypania orzechami) i tniemy nożem
równe kawałeczki. Z drugiej połowy ciasta robimy kolejne 36 kuleczek itd.
Ciasto
pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. ok 30 min.
Polewa:
Około
2 szklanki oleju słonecznikowego podgrzewamy
i gorącym, ale nie bulgoczącym równomiernie polewamy chochelką
oba ciasta
(nie musimy zużyć całego oleju, ale trzeba pokryć całe ciasto).
4
szklanki cukru zalewamy 5
szklankami szklankami wody gotujemy
ok. 20 min, dodając ok. 3 krople cytryny.
Syrop jest gotowy, gdy biorąc go na łyżkę kropelka delikatnie
spływa po powierzchni. Wystudzone
ciasto polewamy chochelką ciepłym syropem, albo ciepłe ciasto polewamy wystudzonym
syropem. :D
Jeść
po wchłonięciu się syropu.
Afiyet olsun!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz